Old world glamour, new world comforts

Limerick

'Before starting with Studiomove, I found it daunting just thinking about how to deal with contractors and trades people, without knowing their language. Studiomove took away that stress with their expertise. They made the process feel simple, and shouldered much of the burden. I found them friendly and open to deal with. And at the end of it all, they transformed my ideas into my dream home.'
Michelle, owner

Our challenge

Keeping the character

The client had bought the right hand side of a centre-of-terrace pair of houses. The brief was to restore it in the original style, adding light and extra space; although the houses look substantial from outside, bathrooms and kitchens were not a priority when it was built in the 19th century. The neighbours in the adjoining house got on board too, and had their facade and windows done at the same time, which has made all the difference to the overall appearance of the pair.

The opportunity

Interiors as well as architecture

We love doing both - there is a continuity of design when it extends from building construction through to selection of fireplaces, joinery, bathrooms and colours. It meant that, when considering the insulation around windows, we could plan how that would affect the selection of radiators and curtains, for instance.

Lofty rooms…

…yet inviting

The entrance floor in this type of house has two large reception rooms, which can often be under-utilisedbecause they feel unwelcoming. Here, every room was made to feel that you could throw yourself down and put your feet up. The warm, low level lighting creates a restful

No room left behind

A chance to use pleasing materials

The new timber framed extension has a curved wall to avoid a collision with the rear library window. This becomes a shower area, which has off white mosaic tiles that look like an exotic snake skin with the effect of the downlights.

The result

21st century revamp

When we had got the basics right - insulation, windows, services- it was time to play with subtle improvements in keeping with the character of the house. Here, the poky bathroom on the top floor return had its roof raised to take an original stairwell window, and a barrel vaulted ceiling echoes the new curved details to the stairwell. This little study area is open to the stairs, and can be seen from the main entrance, letting in light, and making an attractive place to work, away from yet connected to the rest of the house. The client’s vision for the house and willingness to engage the best craftsmen has resulted in a beautiful home that is rich in detail, but always welcoming.

Let’s Get Started

Let's talk

You can arrange a free 20 minute consultation on our Contact page.